מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

פעם ניתוח קיסרי, תמיד ניתוח קיסרי - האמנם?

מעקב הריון מסודר, מוכנות נפשית להצלחה, הכנה מוקדמת ובחירה נכונה של המקרה, מאפשרים בהחלט ללדת בלידה וגינלית גם לאחר לידה קיסרית קודמת. ד"ר רוני חן, מנהל חדר לידה, מיון יולדות ומחלקות היולדות בבי"ח לנשים בבילינסון, מסביר איך גורמים לזה לקרות.

"פעם ניתוח קיסרי, תמיד ניתוח קיסרי", אין יולדת שלא שמעה את המשפט הזה בשלב זה או אחר.

כל יולדת שעברה ניתוח קיסרי, שמעה על חשש מהידבקויות או מקרע של הרחם, סיכון לפגיעה נוירולוגית בעובר וכדומה. אלא שמסתבר, שאפשר גם אחרת. "עם בחירה נכונה של יולדת המועמדת ללדת, ניטור עוברי רציף ומוכנות של היולדת, יש סיכויי הצלחה גבוהים מאוד ללידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי", מציין ד"ר רוני חן, מנהל חדר לידה ומיון יולדות בבי"ח לנשים בבילינסון.

בבדיקה שערכנו בקרב היולדות בבילינסון, 70% מהנשים שעברו קיסרי בעבר היו מעומדות ללידה וגינלית רגילה. 90%  מהן אכן הצליחו בכך

נשים אשר מתכוונות ללדת ילדים נוספים ולהגדיל את המשפחה, לא יכולות לעבור ניתוח קיסרי מספר רב של פעמים, מחשש לקרע של הרחם, שכן הרקמה ברחם שנחתך ונתפר כבר לא תהיה גמישה ועמידה ותגרום לרחם להיות בסיכון גבוה יותר בהריון ובלידה הבאה. "רחם מצולק עמיד פחות בפני צירים ואף קיים סיכוי – קלוש, אמנם, שייקרע כתוצאה מצירים תכופים. משום כך קיים סיכוי שנשים שעוברות ניתוח קיסרי, ייאלצו ללדת כך גם בהיריון הבא", אומר ד"ר חן.

אובדן דם ופגיעה באיברים פנימיים כמו המעיים ושלפוחית השתן הם סיכונים נוספים של ניתוח קיסרי חוזר וכן, לאחר מספר ניתוחים קיסריים קיים סיכון מוגבר להשתרשות שליה לא תקינה ועליה בשיעור הדימומים והצורך בכריתת הרחם במהלך הניתוח הקיסרי החוזר. זו הסיבה שכיום, יש נטייה לתמוך בגישה ובנכונות ליילד לידה רגילה, נשים שבעברן ניתוח קיסרי.

אם עברת ניתוח קיסרי ואת רוצה לעבור לידה רגילה, יש מספר פרמטרים שצריך לקחת בחשבון:

  • מה הייתה הסיבה לניתוח הקיסרי הקודם?
     

  • מה היה גיל ההיריון בניתוח הקיסרי הקודם?
     

  • כמה זמן עבר מאז הניתוח הקודם ללידה הנוכחית ?
     

  • מה הערכת המשקל של העובר?
     

  • האם את סובלת מהשמנת יתר?


הגורם המרכזי המשפיע על סיכויי ההצלחה של לידה רגילה אחרי קיסרי היא הסיבה לביצוע הניתוח הקיסרי הקודם ואם גורם זה קיים גם בלידה הנוכחית.

"אם הלידה הקודמת הסתיימה בניתוח קיסרי בגלל מצג עכוז, אין סיבה שלא לנסות וללדת בלידה רגילה", אומר ד"ר חן. "אם הלידה הסתיימה בניתוח קיסרי בגלל שהתינוק נתקע בתעלת הלידה או שהיו סיבוכים, אלו כבר גורמים שצריך לקחת בחשבון בדיון לגבי הסיכוי להצלחת לידה נרתיקית". אם הלידה הסתיימה בניתוח קיסרי בגלל פחד מצירים או כי התינוק היה גדול מדי, הסיכוי להצלחה בלידה רגילה גבוה מאוד.

החשש מקרע ברחם כאמור, הוא הסיכון המרכזי כשמתכננים לידה רגילה לאחר לידה קיסרית. יש מספר גורמים שעלולים לגרום לכך, כמו גיל ההיריון בניתוח הקיסרי הקודם, מאחר שאם ההיריון הסתיים בלידה בשבוע מוקדם יחסית, (לפני שבוע 34), לא הספיק להיווצר החלק התחתון  של הרחם בזמן הלידה (הסגמנט התחתון) ואז עולה הסיכוי לקרע ברחם. כך גם פרק הזמן שעבר מהניתוח הקודם מכריע בשיקול אם אפשר לעבור לידה נרתיקית וזאת מאחר שאזור הצלקת הניתוחית ברחם חלש יחסית והוא עלול להיקרע כתוצאה מהלחצים ברחם (תוצר של הצירים). יש צורך בהפרש של שנה עד שנה וחצי לפחות בין הלידה הקיסרית ללידה הבאה.

עובר במשקל גדול יחסית,  למעלה מארבעה ק"ג, עלול לגרום לקרע ברחם ואילו השמנה אימהית, קשורה גם היא בסיכון לקרע ברחם משום שבקרב נשים בעלות עודף משקל גדול קיים קושי לנטר את התקדמות הלידה או את מידת הפעילות הרחמית.

נעשה כל מאמץ בלידה הבאה להביאך ללידה טבעית ככל שמתאפשר.

 

תמונה של תינוק שרק נולד בחדר בית החולים

 

הקליקי כאן ליצירת קשר עם בילינסון יולדות

 

הקליקו כאן לסיור בחדר הלידה

 

הקליקו למידע על קורס הכנה ללידה

 

-----------------------------------

שירותים נוספים:

אחת על אחת עם מיילדת

מוקד המומחים

מוקד המיילדות

-----------------------------------

צפי בסרטונים:

כנסים ואירועים

"בשבילחן" עם ד"ר רוני חן

-----------------------------------

צאי לסיור וירטואלי

-----------------------------------

התקשרי או כתבי לנו:

טלפון: 03-9376333
דוא"ל: [email protected]
ווטסאפ: 054-2089229