מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

היפוך עובר

רוב העוברים מגיחים מהרחם לאוויר העולם כאשר הם במצג ראש, אך כ-3 אחוזים מכלל העוברים נמצאים במצג עכוז ואינם מתהפכים גם סמוך ללידה.

מכיוון שכיום הרפואה כמעט אינה מבצעת לידות עכוז בשל הסיכון הכרוך בכך, לאישה ההרה ניתנות שתי אופציות: ניתוח קיסרי או היפוך העובר למצג ראש.

ד"ר רוני חן, מנהל חדרי לידה בבית חולים לנשים בבלינסון, מסביר כי, "מצג עכוז מצביע על צורת השכיבה של העובר ומהלך שכיבתו ברחם. עד שבוע  38 המנח יכול להשתנות, משום שעוברים רבים מתהפכים ומשנים כל הזמן את מצב שכיבתם. מהשבוע הזה רוב העוברים מתחילים להתייצב למנח ראש או למנח עכוז ונשארים בתנוחה אחת עד סוף ההיריון. בדרך כלל כאשר מגיעים למועד הלידה, רוב העוברים נמצאים במצג ראש וכ-3 אחוזים נמצאים במצב עכוז. פעם היו מיילדים הרבה בלידות עכוז והיום הן נחשבות לנדירות יותר, כאשר ברוב המקרים מציעים הרופאים לאישה היפוך עובר או ניתוח קיסרי".

היפוך עובר מוצע לאישה ההרה בסביבות השבוע ה-37, כאשר העובר עדיין נמצא במצג עכוז. לא מציעים קודם כי חלק מעוברים מתהפכים לבד ולפעמים נדרשת התערבות מידית, במידה וישנה בעיה כדוגמת האטות בדופק העובר או סימנים אחרים של בעיה שנוצרה. במקרה כזה מסיימים את ההיריון בניתוח דחוף.

אחוזי ההצלחה של היפוך עובר במצג עכוז הם 70%, כאשר ישנו סיכוי של 20% שאותו עובר יחזור למצג עכוז.

כיצד מתבצע ההיפוך עצמו?

ד"ר חן מציין כי, "בסביבות השבוע ה-37 מזמנים את האישה לבית החולים (לא מוקדם מדי למקרה שיהיה צורך לילד, ולא מאוחר מדי כי אז אחוז ההצלחה קטן יותר) ומוודאים באולטרסאונד שאכן העובר במצג עכוז. הרופאים בודקים אם יש חבל טבור סביב הצוואר, מיעוט מי שפיר או שהראש של העובר נמצא לכיוון אחורי ולא כלפי בית החזה כפי שצריך להיות. במידה ואחד מאלו מתרחשים או כולם יחד, שוקל הרופא האם לעשות היפוך או לבטל את ההליך".

בנוסף, בודק הרופא את מיקום השיליה- אחורית, צידית, קדמית. במידה והכל תקין מבצעים לאישה בדיקת דם על מנת לוודא, שאם במהלך ההיפוך צריך להגיע לניתוח דחוף הכל מוכן.

לאחר מכן, מזריקים חומר שמטרתו להרפות את שריר הרחם. חומר זה עוזר לרחם להיות רך וגמיש ולא בטונוס קשה. כמובן שכל התהליך נעשה תחת אולטרסאונד ומוניטור. בצורה חיצונית לוחצים על בטן האישה ודוחפים את הראש של העובר כלפי מטה. מדובר בהליך לא נעים, משום שמפעילים לחץ. כל כמה שניות בודקים באולטרסאונד את הדופק ומראה השיליה וכך ממשיכים. אם זה מצליח, מסיימים את ההליך והאישה נשלחת לביתה. במידה וזה לא מצליח, מחליטים אם להמשיך להפעיל לחץ או להפנות אותה לניתוח קיסרי.

האם יהיו כאבים אחרי ההיפוך?

פעולת היפוך העובר עצמה מלווה בתחושת אי נוחות, בעיקר בעקבות הלחץ שמפעילים על איזור האגן בכלל ועל הרחם בפרט. מידת אי הנוחות היא כמובן אינדיבידואלית מאישה לאישה ותלויה ברמת הרגישות שלה לסבל לצד אופן וקלות ההיפוך. ישנן נשים שלא תסבולנה כלל מכאב או אי נעימות כלשהי לעומת נשים אחרות שאצלן יהיה מדובר באי נעימות עד כאב קל אך גם אז, ברמה נסבלת שאיננה דורשת הרדמה מכל סוג שהוא. הפעולה נמשכת מספר דקות בלבד (בנוסף לזמן השהייה בבית החולים לצרכי מוניטור ומעקב).

היפוך עובר - סכנות

הסכנות בהיפוך עובר כוללות נזק לשיליה, הפרדות של השיליה או האטות בדופק העובר, אך הסיכויים הם קטנים. ישנם מקרים שההיפוך אפילו מזרז את הלידה. יש לציין שלהיפוך אין השלכות על הלידה עצמה והמטרה היא להגיע ללידה רגילה ובריאה ללא סיכונים.

היפוך עובר – בדרך טבעית, ללא התערבות רפואית

מי שחוששת מהתערבות חיצונית של רופא ורוצה לנסות היפוך בדרך טבעית, יכולה לנסות את אחד התרגילים הבאים אשר מומלצים על ידי פיזיותרפיסטיות, אוסתיאופטים ודולות ברחבי הארץ והעולם. את התרגילים מומלץ לבצע מספר פעמים בכל יום, בכל פעם למספר דקות. שימי לב ללוח הזמנים שלך, כי היפוך עובר ניתן לבצע עד שבוע 37 בדרך כלל.

עמידת שש: עמדי על שש והניעי את איזור האגן בתנועות מעגליות. עשי מספר סיבובים במעגלים הולכים וגדלים.
עמידת נר: הניחי מספר כריות בצמוד לקיר ישר. שכבי על צד הגוף והרימי את הרגליים על הקיר, כך שהישבן על הכריות והרגליים ישרות לגובה. התחילי במספר דקות ונסי להאריך עד 10 דקות, 3 פעמים ביום, בהתאם ליכולת ולסיבולת שלך.
תנועה וריקוד: לפעמים התינוק במנח עכוז כתוצאה מלחץ או מתח וריקוד ובכלל תנועתיות ידועים ביכולתם לשחרר מתחים. אז בחרי לך מוזיקה שאת אוהבת (המהדרין ממליצים על ריקודי בטן כי הם משלבים את התנועתיות של האגן) ותני דרור לגוף שלך כדי לפרק את המתחים.
תרגילי נשימה: נשימות עמוקות מהסרעפת ובית החזה יכולות אף הן לשחרר מתחים ולהכניס אנרגיה לגוף.
דמיון מודרך: יש מי שמאמינים שמחשבה יוצרת מציאות. כדי לעזור לדמיון ולמחשבה ניתן לחפש ולמצוא ברשת תמונות של עוברים במצג הראש הרצוי ולהתבונן בהם בריכוז בכל עת. המאמינים בשיטה גורסים שהמוח יתרגם את המראה ויהפוך אותו למציאות.

 

תמונה של אישה הריונית ורופא

 

הקליקו כאן לשיחת טלפון

 

 

 

-----------------------------------

שירותים נוספים:

אחת על אחת עם מיילדת

מוקד המומחים

מוקד המיילדות

-----------------------------------

צפי בסרטונים:

כנסים ואירועים

"בשבילחן" עם ד"ר רוני חן

-----------------------------------

צאי לסיור וירטואלי

-----------------------------------

התקשרי או כתבי לנו:

טלפון: 03-9376333
דוא"ל: [email protected]
ווטסאפ: 054-2089229